Home Poradniki 5 prostych pomysłów na domowe wody smakowe
5 prostych pomysłów na domowe wody smakowe

5 prostych pomysłów na domowe wody smakowe

0

Wody smakowe to idealna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za zwykłą wodą. W supermarketach można znaleźć wiele wód smakowych, jednak często są one sztucznie aromatyzowane, tak aby smakiem przypominały owoce.

Dlatego, aby wody smakowe były naturalnym i zdrowym zmiennikiem wody, najlepiej przygotować je samodzielnie w domu. Oprócz walorów smakowych domowe wody smakowe są cennym także źródłem witamin, idealnie gaszą pragnienie w upalny dzień, a przy tym są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

5 x domowe wody smakowe

Przygotowaliśmy dla Was 5 pomysłów – wszystkie domowe wody smakowe zrobicie bardzo szybko i relatywnie tanio, jeśli postawicie obok ceny, w których wody smakowe sprzedawane są w sklepach.

1. Ogórek + cytryna + bazylia

Do dzbanka schłodzonej wody wycisnąć sok z 1/2 cytryny (resztę pokroić w plasterki), dodać grubo pokrojonego nieobranego średniego ogórka szklarniowego i 2-3 gałązki świeżej bazylii. Można dodać kilka kostek lodu. Gotową wodę odstawić na około godzinę do lodówki, aby nabrała smaku.

2. Grejpfrut + limonka + rozmaryn

Do dzbanka schłodzonej wody wycisnąć sok z 1/2 grejpfruta i sok z 1/2 limonki. Resztę owoców pokroić w plasterki i dodać do dzbanka. Na koniec dorzucić 2-3 gałązki świeżego rozmarynu. Można dodać kilka kostek lodu. Gotową wodę odstawić na około godzinę do lodówki, aby nabrała smaku.

3. Truskawka + ogórek + bazylia

Pokroić 300g truskawek w plastry lub ćwiartki i dodać do dzbanka schłodzonej wody. Dorzucić grubo pokrojonego nieobranego średniego ogórka szklarniowego i 4-5 gałązek świeżej bazylii. Można dodać kilka kostek lodu. Gotową wodę odstawić na około godzinę do lodówki, aby nabrała smaku.

4. Limonka + mięta + imbir

Do dzbanka schłodzonej wody wycisnąć sok z 1 limonki, drugą pokroić w plasterki. Około 5 cm kawałek imbiru dobrze umyć i pokroić w skośne plasterki. Wszystkie składniki dodać do wody i dorzucić 1-2 gałązki świeżej mięty. Można dodać kilka kostek lodu. Gotową wodę odstawić na około godzinę do lodówki, aby nabrała smaku.

5. Mrożona herbata + mięta + cytryna

Zaparzyć esencję czarnej herbaty i garść listków świeżej mięty. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić. Następnie połączyć w dzbanku ze schłodzoną wodą, dodać 1 pokrojoną w plasterki cytrynę. Można dodać jeszcze 1-2 gałązki świeżej mięty oraz kilka kostek lodu. Gotową wodę odstawić na około godzinę do lodówki, aby nabrała smaku.

REDAKCJA Redakcja wirtualnychelm.pl pracuje codziennie, aby dostarczyć Ci ciekawe i przydatne treści. Naszym najlepszym wynagrodzeniem jest Twoje zaangażowanie – udostępniaj proszę nasze teksty na Facebooku i buduj z nami społeczność wirtualnego Chełma!

SKOMENTUJ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *